WeekEnd!

Ο Άρχων της Ασίνης

Duis lacinia tortor ut pretium ornare. Cras et orci in purus ultrices dictum.

LORD OF ASINΕ ή “Ο άρχων της Ασίνης” στα ελληνικά, θα είναι το όνομα του νέου ξενοδοχείου για VIP επί των οδών Φαρών και Ασίνης στην Καλαμάτα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του MessiniaLive.

Η επιχειρηματίας Φρόσω Παπανικολάου, η οποία έχει ήδη επενδύσει στο “Βασιλικόν” στον πεζόδρομο Αριστομένους- που θα εγκαινιαστεί ειρήσθω εν παρόδω στις 27 Οκτωβρίου-θεώρησε σκόπιμο να ονομαστεί έτσι το νέο ξενοδοχείο, θέλοντας να συνδέσει την οδό στην οποία είναι χτισμένο το διατηρητέο κτήριο, με το ιστορικό πρόσωπο, τον Λόρδο της Ασίνης.

Ποιος ήταν όμως ο λόρδος της Ασίνης, του οποίου το ειδώλιο εκτίθεται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ναυπλίου;

H Ασίνη, ακμάζουσα ελληνική πόλη της αρχαιότητας, βρισκόταν στην Αργολίδα, κοντά στο σημερινό Τολό. Ο περιηγητής Παυσανίας, στο έργο του «Λακωνικά» αναφέρει ότι κατά τον 8ο π.Χ. αιώνα, όταν βασιλιάς στην Σπάρτη ήταν ο Νίκανδρος, γιος του Χαρίλαου από το γένος των Ευρυποντιδών, και δεύτερος βασιλιάς ο Τήλεκλος από το γένος των Αγιαδών, ξέσπασε πόλεμος στην Αργολίδα, μεταξύ των Λακεδαιμόνιων και των Αργείων.

Οι κάτοικοι της Ασίνης ήταν σύμμαχοι των Σπαρτιατών και μάχονταν εναντίον των γειτόνων τους Αργείων. Όταν οι Σπαρτιάτες σταμάτησαν τις εχθροπραξίες, και επέστρεψαν στην Σπάρτη, οι Αργείοι κατέστρεψαν για αντίποινα ολοσχερώς την Ασίνη.

Οι Ασίνιοι που απέμειναν επιβιβάστηκαν στα πλοία και εγκατέλειψαν οριστικά την πόλη τους. Η πιθανότερη εκδοχή είναι σε αυτή την δύσκολη περίσταση να ζήτησαν τη βοήθεια των συμμάχων τους, και να την έλαβαν, με την μορφή παραχώρησης γης, για να ιδρύσουν καινούργια πόλη.

Και ο περιηγητής Στράβων, στη θαλάσσια διαδρομή του από το ακρωτήριο Ταίναρον μέχρι το Μαλέας, καταγράφει διαδοχικά τις πόλεις Ψαμμαθούς, Ασίνη και Γύθειο.

“Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΑΣΙΝΗΣ” ΚΑΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ

Το πιο αποκαλυπτικό, ίσως, από τα ποιήματα του Σεφέρη είναι “Ο βασιλιάς της Ασίνης”. Είναι εμπνευσμένο από μια και μοναδική λέξη της Ιλιάδας – “ριγμένη εδώ σαν την εντάφια προσωπίδα” λέει ο ποιητής – μια λέξη που ταυτίζει τον βασιλιά της Ασίνης με έναν από τους ήρωες του τρωικού πολέμου. Το κάστρο του ήταν χτισμένο πάνω σ’ ένα βράχο κοντά στο Ναύπλιο.

Στις ανασκαφές που έγιναν με την επίβλεψη του αρχαιολόγου Axel W. Persson από την Ουψάλα ανακαλύφτηκε ανάμεσα στ’ άλλα κι ένα μικρό πήλινο αγαλματίδιο, στο οποίο δόθηκε το όνομα “Ο λόρδος της Ασίνης”.

To ΜESSINIALIVE ΜΠΗΚΕ ΣΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ

Το MessiniaLive βρέθηκε στο διατηρητέο κτήριο της Φαρών και Ασσίνης και μπήκαμε τους χώρους του ιστορικού κτηρίου, που έχει με υπουργική απόφαση χαρακτηριστεί ως έργο τέχνης μαζί με άλλα 87 διατηρητέα κτήρια της Καλαμάτας. Στο κτήριο μέχρι πρότινος στεγαζόταν τα γραφεία της “ΦΆΡΙΣ”.

Εντύπωση μας έκαναν τα μαρμάρινα δάπεδα και η σκάλα που φτάνει μέχρι το δώμα, ενώ υπάρχουν και αξιοποιήσιμοι χώροι ακόμα και στο υπόγειο. Το κτήριο έχει μεγάλα παράθυρα, καθιστώντας το ευάερο και ευήλιο, αλλά και μικρό κήπο με πορτοκαλιές στην πίσω πλευρά του.

Τίποτα ακόμα δεν προϊδεάζει πως θα μετατραπεί το κτήριο και θα αλλάξει εσωτερικά, καθώς τους επόμενους μήνες αναμένεται να γίνουν εντατικές εργασίες, προκειμένου να είναι έτοιμο το επόμενο καλοκαίρι.

Είναι βέβαιο ότι το κόστος για να διαμορφωθεί σε ξενοδοχείο με σουίτες είναι αρκετά μεγάλο. Στα σχέδια της Φρόσως Παπανικολάου είναι να μετατραπεί σε ένα χώρο για διαμονή υψηλών προδιαγραφών για επιχειρηματίες, υψηλά ιστάμενα πολιτικά πρόσωπα, stars, που θα επιλέξουν για ολιγοήμερες διακοπές την πόλη της Καλαμάτας. Το γεγονός ότι το συγκεκριμένο κτήριο απέχει με τα πόδια μόλις λίγα λεπτά από το Λιμάνι της Καλαμάτας λογίζεται ως θετικό, καθώς με την αξιοποίηση του Λιμανιού, σύμφωνα με το master plan ως χώρου υποδοχής πολυτελών σκαφών-mega yachts, εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο ο ρόλος των παραλιακών ξενοδοχείων αλλά και των απαιτήσεων των επισκεπτών.
Όπως μας είπε, αν όλα πάνε σύμφωνα με τους σχεδιασμούς και το χρονοδιάγραμμα, υπολογίζεται ότι σε ένα χρόνο από σήμερα το νέο ξενοδοχείο θα είναι έτοιμο να υποδεχτεί τους υψηλούς επισκέπτες του.

Μαίρη Περδικέα

Ετικέτες:

Αφήστε μια απάντηση

 

 / 

Σύνδεση

Αποστολή Μηνύματος

My favorites