WeekEnd!

Πύργος Ξενιός Δημητσάνα Αρκαδία

Ο ψηλότερος πέτρινος Πύργος της Πελοποννήσου

Αγαπητοί επισκέπτες,

Ο Πύργος Ξενιός κτίστηκε το 1850, στη θέση του παλιότερου, πατρικού σπιτιού του Δημητσανίτη μεγαλοέμπορου Κωνσταντίνου Κουκουζή, από Πυρσογιαννίτες και Λαγκαδινούς μαστόρους, που ήταν οι καλύτεροι τεχνίτες πέτρας εκείνη την εποχή.

Ονομάστηκε «Πύργος του Ξενιού», από κάποιον απόγονο της οικογένειας, τον Πολύξενο (Ξενιό) Παλλαμήδη, Γραμματέα του Ειρηνοδικείου Δημητσάνας, που το κληρονόμησε αργότερα.

Ξένιος Πύργος
Ξένιος Πύργος

Το Αρχοντικό αυτό ήταν εξωπραγματικών διαστάσεων για την εποχή του. Έχει ύψος 18 μέτρα (όσο και μία σημερινή εξαώροφη πολυκατοικία). Το πάχος των τοιχών του είναι στο ισόγειο 1,40μ. ενώ στον τελευταίο όροφο είναι 0,80μ. Διέθετε ιδιαίτερο χώρο για τα ζώα (στάβλο) ενώ όλα τα σπίτια της εποχής στέγαζαν τα ζώα στο ισόγειό τους. Έχει 5 ορόφους και εμβαδόν 520 τ.μ. Ενώ τα συνηθησμένα σπίτια της εποχής ήταν διώροφα ή και τριώροφα (με κλίση του εδάφους) και είχαν εμβαδόν από 50 τ.μ. – 120 τ.μ. Ακόμα και τα μεγαλύτερα αρχοντικά της εποχής δεν υπερέβαιναν ποτέ τους 4 ορόφους και τα 250 τ.μ.

Ο Κουκουζής, που εμπορευόταν κυρίως σταφίδα, ταξίδευε σε όλη την Ευρώπη και έβλεπε τα μεγάλα κτίρια των ευρωπαϊκών πρωτευουσών. Θέλησε λοιπόν να κατασκευάσει και ένα αντίστοιχο κτίριο και στην πατρίδα του.

Ξένιος Πύργος
Ξένιος Πύργος

Υπάρχουν πολλοί θρύλοι για την κατασκευή του τεράστιου για την εποχή εκείνη κτιρίου. Λέγετε ότι «κάψανε 40 καμίνια ασβέστη – κάθε καμίνι ήταν 600 καντάρια» για αυτό το Αρχοντικό, ενώ για τα συνηθισμένα σπίτια «έκαιγαν» 2-3 καμίνια. Λένε ακόμα ότι είχαν 250 μουλάρια που κουβαλούσαν τις πέτρες και τα άλλα υλικά. Οι «μάστοροι ήταν τόσοι πολλοί, που έτρωγαν ένα βόδι κάθε ημέρα»!

Τελικά, το όνειρό του που ξεκίνησε το 1850 ολοκληρώθηκε το 1851, όπως αποδεικνύετε από το σκαλιστό υπέρυθρο στην αυλόπορτα και από τις σφυρήλατες πινακίδες στα σιδερένια κάγκελα των μπαλκονιών.

Ο Πύργος γνώρισε μεγάλες δόξες το 19ο αιώνα, αφού οι πλούσιοι ιδιοκτήτες του παρέθεταν συχνά δείπνα και δεξιώσεις στους αριστοκράτες, άρχοντες και εμπόρους εκείνης της εποχής. Μάλιστα, όταν ο βασιλιάς Γεώργιος ο Α’ είχε επισκεφτεί την περιοχή στις αρχές του 20ου αιώνα, σε αυτό το Αρχοντικό είχε φιλοξενηθεί.

Ο Κώστας Κουκουζής δεν είχε απογόνους και έτσι ο Πύργος πέρασε σε διάφορους κληρονόμους, μεταξύ των οποίων και ο Πολύξενος Παλλαμήδης (Ξενιός) στις αρχές του 20ου αιώνα. Πριν από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Πύργος είχε εγκαταλειφθεί και κατά την περίοδο του Ανταρτοπολέμου χρησιμοποιήθηκε σαν καταφύγιο από πολλούς «ανταρτόπληκτους». Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε σαν κατοικία και ιατρείο του ιατρού-θρύλου της Δημητσάνας, Βασιλείου Κιούση, μέχρι τα μέσα του 1970, οπότε εγκαταλείφθηκε και πάλι. Μετά από ενέργειες της Αδελφότητας Δημητσανιτών, ο Πύργος δωρήθηκε στην Αδελφότητα, από τους σημερινούς κληρονόμους που διαμένουν στο Βέλγιο. Το 1996, ο ΕΟΤ ζήτησε τον Πύργο από την Αδελφότητα Δημητσανιτών, προκειμένου να το μετατρέψει σε ξενώνα και να το εκμεταλλευτεί για 10 χρόνια.

Οι εργασίες αναπαλαίωσης αποδείχθηκαν χρονοβόρες και πολύπλοκες καθώς το διατηρητέο κτίριο έπρεπε να διατηρήσει ανέπαφο το παλιό του χαρακτήρα και τα αρχιτεκτονικά του στοιχεία. Μόλις που επετράπη από την Διεύθυνση Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού να κατασκευαστούν τα στοιχειωδώς απαραίτητα μπάνια και η κεντρική θέρμανση!

Ξένιος Πύργος
Ξένιος Πύργος

Η αποκατάσταση της ζωγραφικής των ταβανιών και των εσωτερικών τοίχων έγινε από ειδικούς τεχνίτες και αγιογράφους. Για τη στερέωση της τοιχοποιίας χρειάστηκε να γίνουν χιλιάδες τσιμεντοενέσεις στα τεραστίων διαστάσεων τοιχεία του. Έτσι, οι εργασίες αναπαλαίωσης κράτησαν πάνω από 6 χρόνια, μέχρι και το 2002, οπότε η Αδελφότητα Δημητσανιτών ζήτησε από τον ΕΟΤ να μην εξασκήσει το δικαίωμα χρήσης του για τα 4 επόμενα χρόνια, όπως είχε δικαίωμα, και να της τον παραχωρήσει και πάλι, προκειμένου αυτή να τον «εκμεταλλευτεί», πάντοτε όμως σαν ξενώνα.

Σήμερα, πλήρως ανακαινισμένος, λειτουργεί σαν ένας πολύ ιδιαίτερος ξενώνας πολυτελείας.

Διαθέτει 9 δωμάτια-σουίτες (διαφορετικά μεταξύ τους), σαλόνι, βοηθητικούς χώρους με θόλους και καμάρες, με τοίχους ζωγραφισμένους στο χέρι με την τεχνική του «φρέσκο» και μοναδικά σκαλιστά ταβάνια. Ο παλιός στάβλος με τον πέτρινο θόλο έχει μετατραπεί σε αίθουσα πρωινού.

Ελπίζουμε να εκτιμήσετε την ιστορία και την ιδιαιτερότητα του διατηρητέου μνημείου αυτού και να απολαύσετε τη φιλοξενία μας.

Ετικέτες:

Αφήστε μια απάντηση

 

 / 

Σύνδεση

Αποστολή Μηνύματος

My favorites